2 May 13:03 3 min read

Η τραπεζαρία είναι χώρος συνάντησης, συνομιλίας και φυσικά γεύματος. Ένα κατάλληλα διαμορφωμένο φωτιστικό δεν αποτελεί μόνο πηγή φωτός, αλλά και ένα σημαντικό διακοσμητικό στοιχείο που μπορεί να αλλάξει τελείως την ατμόσφαιρα του χώρου. Ωστόσο, επιλέγοντας ένα φωτιστικό για την τραπεζαρία, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους.

Τραπεζαρία με Υψηλό Ταβάνι:

Αν η τραπεζαρία σας έχει υψηλό ταβάνι, μπορείτε να επιλέξετε μεγαλύτερα και εντυπωσιακά φωτιστικά που θα τονίζουν το χώρο. Επιλέξτε κρεμαστά φωτιστικά οροφής για να γεμίσουν τον χώρο πάνω από το τραπέζι.

  • Παραδοσιακός Κρεμαστός Πολυέλαιος: Ένας μεγάλος και κομψός κρεμαστός πολυέλαιος μπορεί να δημιουργήσει μια εντυπωσιακή εικόνα πάνω από ένα μεγάλο τραπέζι.

  • Μοντέρνο Πολυέλαιος με Εντυπωσιακό Σχεδιασμό: Ένα μοντέρνο και μεγάλο φωτιστικό με εντυπωσιακό σχεδιασμό μπορεί να γίνει κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος.

Τραπεζαρία με Χαμηλό Ταβάνι:

Αν η τραπεζαρία έχει χαμηλότερο ταβάνι, τα φωτιστικά πρέπει να είναι πιο χαμηλά για να μην δημιουργούνται αισθήματα συμπίεσης στο χώρο.

  • Κρεμαστός Φωτιστικός με Χαμηλό Προφίλ: Επιλέξτε έναν κρεμαστό φωτιστικό με χαμηλό προφίλ, όπως ένα απλό πολυέλαιο ή ένα μοντέρνο LED φωτιστικό.

  • Φωτιστικά Τοίχου: Εναλλακτικά, μπορείτε να εξετάσετε τη χρήση φωτιστικών τοίχου (πλαφονιέρα οροφής) για να εξοικονομήσετε χώρο πάνω από το τραπέζι.

Τραπεζαρία με Μικρό ή Μεσαίο Τραπέζι:

Το μέγεθος του τραπεζιού επίσης επηρεάζει την επιλογή του φωτιστικού.

  • Μέγεθος που ταιριάζει στο Τραπέζι: Το φωτιστικό πρέπει να είναι περίπου το 1/2 έως 2/3 του μήκους του τραπεζιού για ισορροπία. Για ένα μικρό τραπέζι, ένα μικρότερο φωτιστικό είναι προτιμότερο.

Φωτισμός για Τραπεζαρία με Στρογγυλό Σχήμαι: Προτάσεις Μεγεθών Φωτιστικών

Η επιλογή του φωτισμού είναι σημαντική για να αναδείξετε το στρογγυλό τραπέζι σας στην τραπεζαρία. Ανάλογα με το μέγεθος του τραπεζιού, η σωστή διαστασιολόγηση των φωτιστικών είναι κρίσιμη. Ακολούθησε αυτές τις προτάσεις για να επιλέξεις τα κατάλληλα μεγέθη:

  • Για τραπέζι διαμέτρου 1 μέτρου (Φ100cm):
    • Χρησιμοποίησε 3 φωτιστικά με μέγεθος περίπου από Ø20cm έως Ø25cm. Αυτά τα φωτιστικά θα προσφέρουν ομοιόμορφο φωτισμό και θα καλύψουν καλά τον χώρο γύρω από το τραπέζι.
    • Επιλέξτε 2 φωτιστικά με μέγεθος από Ø25cm έως Ø40cm. Αυτά τα μεγαλύτερα φωτιστικά μπορούν να τονίσουν το κέντρο του τραπεζιού και να δώσουν ένα εντυπωσιακό στυλ.
    • Για το κέντρο του τραπεζιού, επιλέξτε 1 μεγαλύτερο φωτιστικό με διάμετρο από Ø45cm και πάνω. Αυτό το φωτιστικό μπορεί να δώσει βαρύτητα και ενδιαφέρον στον χώρο.

Με την παραπάνω επιλογή φωτιστικών, μπορείτε να δημιουργήσετε μια ισορροπημένη και εντυπωσιακή αισθητική για την τραπεζαρία σας, αναδεικνύοντας το στρογγυλό τραπέζι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

1. Χρώμα Φωτός (Θερμό Λευκό - 2700Κ έως 3000Κ)

Επιλέξτε φωτιστικό με θερμό λευκό φως (2700Κ έως 3000Κ) για να δημιουργήσετε μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα. Αυτό το χρώμα φωτός είναι ιδανικό για την τραπεζαρία και προσφέρει μια ευχάριστη αίσθηση σε όλη τη διάρκεια του γεύματος.

2. Διαχύση Φωτός και Ένταση

Ανάλογα με τη διάταξη του χώρου, επιλέξτε το φωτιστικό με την κατάλληλη διάχυση φωτός:

  • Κρεμαστό Φωτιστικό (Downlighting): Αν υπάρχουν ήδη φωτιστικά σποτ στο ταβάνι (σποτ οροφής), επιλέξτε ένα φωτιστικό που διαχέει φως μόνο προς τα κάτω, πάνω από την τραπεζαρία.
  • Φωτιστικό με Ολοκληρωμένη Διάχυση (Ambient Lighting): Αν το φωτιστικό είναι το μοναδικό φωτιστικό στο χώρο, επιλέξτε ένα που διαχέει φως είτε πάνω - κάτω είτε σε όλο το φωτιστικό, εξασφαλίζοντας ομοιόμορφη κάλυψη του χώρου.

3. Ένταση (Watt - Lumen) και Ρυθμιζόμενη Φωτεινότητα (Dimmable)

Επιλέξτε ένα φωτιστικό με αρκετή ένταση σε watt και λουμέν (lumen) για να καλύψετε τον απαιτούμενο χώρο με φως. Επίσης, ιδανικά επιλέξτε ένα φωτιστικό που υποστηρίζει dimmable λειτουργία, ώστε να μπορείτε να ρυθμίσετε τη φωτεινότητα με έναν ροοστάτη (dimmer) και να δημιουργήσετε την επιθυμητή ατμόσφαιρα.

Με αυτές τις οδηγίες, θα μπορέσετε να επιλέξετε το ιδανικό φωτιστικό που θα διαμορφώσει την τραπεζαρία σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προσφέροντας άνεση και λειτουργικότητα σε κάθε γεύμα και στιγμή!

Εν κατακλείδι, η επιλογή του φωτιστικού εξαρτάται από τις διαστάσεις του χώρου σας. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να επιλέξετε ένα φωτιστικό που θα δημιουργήσει την επιθυμητή ατμόσφαιρα και θα αναδείξει τον χώρο σας!

 


Leave a comment

Comments will be approved before showing up.